Neoumanismul este o expansiune a Umanismului, care a evoluat timp de multe secole. Mişcarea Umanistă a dat naştere unei abordări progresive bazată pe drepturile umane, indiferent de vârstă, sex, etnie, sau abilităţi. In Vest, putem gasi radacinile acestei gandiri in vechea filosofia greaca, in perioada de Renastere si in perioada de „Iluminism” în mijlocul secolului 18. Unul dintre cele mai recente exemple este Convenţia ONU pentru Drepturile Copilului, care stă la baza de abordări prezente în educaţia timpurie şi care reprezintă o evoluţie socio-morala importanta a umanităţii. În urma acestui proces de dezvoltare a conştiinţei umane, în mod natural evoluam spre o conştiinţă care include drepturile egale pentru toate fiinţele incluzând chiar şi natura. Pe toate acestea se bazează conceptul Neoumanism – o conştiinţă ecologică bazată pe iubire, respect şi preţuire a întregii creaţii înţeleasă ca un sistem familial. Pentru sucesul unei filosofii, ea trebuie sa fie bazata în adevar. Adevarul este ca omenirea nu este singura pe pamant, nici separata și nici deasupra celelaltelor entitați. Așadar, Umanismul nu va putea rezolva în complet problemele din lume. Noi ne cuplam cu totul din lumea aceasta, așa și viitorul nostru. Neoumanismul recunoaste acest adevăr, și cauta să educe o generație de copii cu aceasta realizare la mijloc.

În momentul de faţă există o realizare a faptului că materialismul şi consumerismul nostru are un impact negativ sever asupra biosferei noastre, ducând spre încălzire globală, dispariţia diferitelor specii, poluare industrială, etc. Din această cauză creşterea conştientizării « Neoumaniste » nu este doar pentru idealişti ci o necesitate practică pentru echilibrarea ecosistemului. Reprezintă o schimbare profundă de paradigmă, care se poate realiza mult mai uşor în copilărie, moment în care copiii deja se simt în armonie şi conexiune cu lumea înconjurătoare. În educaţia Neoumanistă, acestă legătură este hrănită şi protejată, în vederea păstrării abilităţii de a rămâne autentici, cultivând un caracter puternic bazat pe empatie şi moralitate.

“Dacă cineva primeşte fundamentele educaţiei în perioada de formare, aceasta îl va ghida şi în cele mai mari încercări şi necazuri din viaţă. Un bambus, atunci când este verde poate fi modelat sau deformat în orice mod dorit. Odată ce se coace, orice încercare de a remodela îl va rupe.” P.R.Sarkar (fondatorul educaţiei Neoumanist)