Educaţia Neoumanistă provine de la filozofia Neoumanistă care a fost introdusă de P.R. Sarkar în anul 1982 și care ofera o paradigm ecologică pentru a înțelege locul omenirii în univers. Scopul Educației Neoumanistă este a pune fundația pentru practicile culturale viabile care pregatesc copii pentru responsabilitațile sociale și ecologice care ne asteapta în secolul 21

Sarkar (1921 – 1990) a fost un activist social, compozitor, inovator educaţional şi filozof care s-a născut şi a activat în India. Munca sa a fost centrată pe crearea unei societăţi bazată pe justiţie, nu doar pentru fiinţele umane cât pentru întregul sistem ecologic. El a luptat pentru o societate fara caste1 și fară doctrine pentru construirea unei societăţi raţionale, focalizându-se pe educaţia timpurie deoarece aceasta este perioada critică în care fiinţa umană se poate modela şi în care o paradigmă nouă poate fi cel mai uşor hrănita. El a inteles că este mai dificil pentru adulţii, care sunt condiţionaţi de multe prejudecăţi subconştiente și care au o gândire limitată, decât pentru copiii care îşi pot păstra gândirea holistică dezvoltându-şi astfel întregul potenţial uman.

Parte din programele sociale pe care Sarkar le-a iniţiat începând cu anul 1963, a inclus deschiderea a sute de grădiniţe, şcoli primare, licee, şi câteva instituţii pentru studii superioare pentru a oferi acces la educaţie în special în zonele rurale dezavantajate. Chiar înainte de a aplica şi dezvolta în deplin filozofia Neoumanistă, a început să ţină seminarii pentru directorii şi angajaţii şcolilor pe care le-a înfiinţat. Supervizarea şi controlul calităţii acestor scoli a fost iniţial realizat de către un bord educaţional Neoumanist înfiinţat în anul 1967. Oricum, în anul 1990, Sarkar a dat fiinţa unei alte instituţii, denumită Gurukula pentru a crea şi menţine standardele Educatie Neoumanista, pentru a aplica programe de instruire a educatorilor, pentru a promova etica Neoumanistă, să faciliteze cercetarea şi dialogul şi pentru a publica materialele şi instrumentele educaţionale. Sediul actual al Gurukul este denumit Gurukula Inc. din Ithaca, New York şi a fost înfiinţat în anul 1998. “Neohumanist Education Research Institute,” înființat în anul 2005 cu sediul în Den Bosch, Olanda este instituție care a fost denumit de Gurukul Inc. pentru a acredita programe Neoumaniste în Europa.

Deoarece filozofia lui Sarkar s-a răspândit în afara Indiei, multe şcoli au fost inspirate de Educația Neoumanistă şi au fost înfiinţate în mai multe ţări, pornind cu cele de pe teritoriul Africii, Filipine, extinzându-se mai apoi în Europa, Asia, USA, Australia şi Sudul Americii. Aplicarea practică a principiilor Educaţiei Neoumaniste prin metode pedagogice a fost iniţiată şi dezvoltată prin proiecte pilot în cadrul unor scoli model şi sub îndrumarea unor pedagogi cheie neoumanişti însa nelimintandu-se la ei:

  • Progressive School of Long Island, NY, USA www.psoli.com – înfiintata în 1985 de Eric Jacobson
  • Morningstar Preschool, Denver Colorado, USA href=”https://www.morningstarpreschool.net”>www.morningstarpreschool.netînfiinţată în 1988, de Mary Jane Glassman
  • Zonnelicht, Den Bosch, Holland href=”https://www.zonnelicht.nl”>www.zonnelicht.nl -înfiinţată în 1986 de Yolanda Koning
  • Ananda Marga River School, Maleny, Australia, www.amriverschool.org -înfiinţată în 1995 de Prabha Demasson

Rezultatele proiectelor pedagogice iniţiate în aceste şcoli au fost apoi împărtăşite prin seminarii educaţionale, prin “Reţeaua Gurukula” https://www.gurukul.edu/gknetwork/Issue31/ , incluzându-le într-un jurnal bianual cât şi în cadrul unui forum al educatorilor.

Sunt ţinute în mod regulat conferinţe internaţionale şi cursuri în Educaţia Neoumanistă în India, USA, Suedia, Olanda, Taiwan, Tailanda, Indonezia, Australia, Kenya, Brazilia, Argentina şi Haiti.