post

O abordare noua, inovativa a educatiei ecologice in primii ani de viata

  • Te implici in educatia copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani (ca profesor, parinte, bunic, educator de gradiniță, etc)?
  • Iubesti natura si iti doresti sa impartasesti aceasta pasiune cu copiii?
  • Te preocupa viitorul planetei si vrei sa iei parte la solutiile de lunga durata?

Acest workshop de doua zile isi propune sa ofere instrumentele necesare pentru a introduce atitutini ecologice si iubire pentru natura in educatia copiilor.


Ce importanta are pentru tine?

Stim ca timpul propice initierii unor deprinderi care sa va urmeze pe timpul intregii vieti este copilaria. In acest moment sunt dezvoltate conceptii fundamentale privind relatia cu natura. Accelerarea schimbarilor climatice ameninta sistemele ecologice, motiv pentru care avem nevoie sa crestem o generatie noua de oameni care se gandesc la evolutia mediului pe termen lung.

Intrebari cheie:

Cum putem sa ajutam copiii sa dezvolte un puternic sentiment de iubire, un atasament fata de natura bazat pe admiratie, aceasta reprezentand baza sustenabilitatii?

Cum ii putem ajuta sa dezvolte competente practice in intelegerea si ”citirea” limbajului mut al naturii si sa aleaga sa coopereze cu acesta?

Este posibil sa initiem acest mod de gandire in procesul educational?

Proiectul ”Copiii in permacultura”

Acestea au fost unele dintre intrebarile care au initiat dezvoltarea proiectului Erasmus plus ”Copiii in permacultura”. Inca din anul 1970, permacultura a reprezentat un ajutor in relatia dintre oameni si natura intrucat a creat un sistem eficient, inteligent, care se bazeaza pe intelepciunea naturii insesi de a crea abundenta atat pentru oameni cat si pentru planeta intr-un mod cu impact sustenabil. Termenul de ”permacultura” provine de la ideea de a crea o ”cultura permanenta”, preocupandu-se de  generatiile viitoare, in antiteza cu consumerismul care nu are in vedere impactul asupra mediului.

Acest proiect isi propune sa introduca noi moduri de a apropia noile generatii de natura printr-un sistem educational, ca prima solutie a unui viitor ecologic viabil. Echipa a dezvoltat o serie de planuri si instructiuni pentru a-i ajuta pe educatori sa gaseasca tehnici de a include permacultura in mediul de invatare al copiilor.

Cand si Unde:

23-24 Mai:

Centru de zi Izvorul Speranței,  Panatau, judetul Buzau

9-10 Iunie:

Sambata – Gradinita Rasarit (strada Foisorului 121, Sector 3 Bucuresti)

Duminica -Scoala Ferdinand (Bulevardul Gării Obor 16)

 

Asteptari:

In acest workshop de doua zile veti avea sansa:

  • Sa intelegeti bazele permaculturii si sa considerati implicarea in educatie
  • Sa invatati cum sa aplicati eticile permaculturii si principiile in oportunitatile formale/informale de a educa copiii
  • Sa impartasiti cele mai bune practici cu ceilalti educatori
  • Sa invatati cum sa va adaptati la studiul in aer liber si la eventualele provocari
  • Sa intelegeti cum sa accesati si sa folositi resursele si instrumentele confectionate in timpul proiectului ”Copiii in permacultura”

Despre cei care tin workshopul:

Didi A.Devapriya

Didi este un trainer international in educatie Neoumanista. Originara din SUA, sta in Romania inca din anul 2005. A oferit trainguri de pregatire in Romania, Italia, Olanda, Australia si Liban. Este fondatoarea si presedinta Asociatiei de Educatie Neoumanista in Romania cat si presedinta asociatiei AMURTEL, desfasurand proiecte sociale intr-o comunitate rurala, incluzand un proiect agricol care sustine comunitatea, un proiect Neoumanist afterschool, o casa de copii si o gradinita Neoumanista in Bucuresti. Educatia Neoumanista reprezinta o abordare holistica care se bazeaza pe dezvoltarea gandirii inclusive, ecologice. Ea s-a alaturat proiectului ”Copiii in permacultura” prin Asociatia Neoumanista de Educatie si a fost una dintre autorii curriculumui proiectului, oferindu-si expertiza in educatia holistica.

Ionut Badica

Ionuț lucrează ca designer de permacultură, integrând cunoștințele și experiența sa  din domeniul construcțiilor, grădinărit ecologic și conservarea biodiversității în proiectarea  și implementarea de sisteme regenerative de la ferme până la gospodarii, gradini urbane sau gradini pedagogice. Ionut a studiat ingineria civilă și managementul sistemelor agricole regenerative. Ionut este președintele Institutului de Cercetare in Permacultura din Romania, co-fondatorul hubului național ”Transition Towns” și coordonatorul retelei de gradini comunitare ”Grădinescu”. In 2012 a fondat ”Grădina din Curtea Școlii” si de atunci preda copiilor gradinaritul.

Crina Cranta

Crina Cranta coordonează o gradina comunitara în București, este profesor în diferite contexte cu o experiență de peste 10 ani, artist ceramist și mama de doi copii.

Teodora Rădulescu

Teodora Rădulescu este facilitator si designer acreditat de Permacultura si permaculture pentru copii. Din 2014 lucreaza cu tehnici de Permacultura si gradinarit ecologic în muntii Apuseni. Este membru al asoc. Romania in Tranzitie si activeaza in proiectul international ‘Children in Permaculture’ lucrand pentru a aduce grădinăritul in scoli. Este membru co-fondator al Institutului de Cercetare in Permacultura din România.

Costuri

Evenimentul este finantat de Erasmus+ prin proiectul international Children in Permaculture. Pentru primele 15 inscrieri costurile sunt acoperite de catre finantare. Aceasta pot include transport si cazare (dupa caz).

Participantii vor fi selectati in urma completarii formularului de inscriere. Va rugam sa completati formularul (insert link) de inscriere unde puteti solicita bursa Erasmus.

Daca nu aveti nevoie de finantare, pretul cursului  este de 200 RON, bani ce vor acoperii costurile de organizare si facilitare a cursului. Va invitam sa sustineti proiectul si cresterea lui dar si posilibitatea ca alti oameni sa beneficieze de acest training.

In pretul cursului este inclus manualul  „Copii in Permacultura ” – ghid pentru profesori si educatori cat si alte materiale didactice.

 

Inscriere:

Va rugam sa completati formularul aici pentru a inscrie la curs pana 18 mai.

Persoanele inscrise vor primi programul evenimentului prin email.

 

Contact

Pentru mai multe informatii:

Crina : ‭(0727) 015 825‬  or childreninpermaculture@gmail.com

aen CIP erasmus plus logos