post

O abordare noua, inovativa a educatiei ecologice in primii ani de viata

  • Te implici in educatia copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani (ca profesor, parinte, bunic, asistent social etc)?
  • Iubesti natura si iti doresti sa impartasesti aceasta pasiune cu copiii?
  • Te preocupa viitorul planetei si vrei sa iei parte la solutiile de lunga durata?

Acest workshop de doua zile isi propune sa ofere instrumentele necesare pentru a introduce atitutini ecologice si iubire pentru natura in educatia copiilor.

Ce importanta are pentru tine?

Stim ca timpul propice initierii unor deprinderi care sa va urmeze pe timpul intregii vieti este copilaria. In acest moment sunt dezvoltate conceptii fundamentale privind relatia cu natura. Accelerarea schimbarilor climatice ameninta sistemele ecologice, motiv pentru care avem nevoie sa crestem o generatie noua de oameni care se gandesc la evolutia mediului pe termen lung.

Intrebari cheie:

Cum putem sa ajutam copiii sa dezvolte un puternic sentiment de iubire, un atasament fata de natura bazat pe admiratie, aceasta reprezentand baza sustenabilitatii?

Cum ii putem ajuta sa dezvolte competente practice in intelegerea si ”citirea” limbajului mut al naturii si sa aleaga sa coopereze cu acesta?

Este posibil sa initiem acest mod de gandire in procesul educational?

Proiectul ”Copiii in permacultura”

Acestea au fost unele dintre intrebarile care au initiat dezvoltarea proiectului Erasmus plus ”Copiii in permacultura”. Inca din anul 1970, permacultura a reprezentat un ajutor in relatia dintre oameni si natura intrucat a creat un sistem eficient, inteligent, care se bazeaza pe intelepciunea naturii insesi de a crea abundenta atat pentru oameni cat si pentru planeta intr-un mod cu impact sustenabil. Termenul de ”permacultura” provine de la ideea de a crea o ”cultura permanenta”, preocupandu-se de  generatiile viitoare, in antiteza cu consumerismul care nu are in vedere impactul asupra mediului.

Acest proiect isi propune sa introduca noi moduri de a apropia noile generatii de natura printr-un sistem educational, ca prima solutie a unui viitor ecologic viabil. Echipa a dezvoltat o serie de planuri si instructiuni pentru a-i ajuta pe educatori sa gaseasca tehnici de a include permacultura in mediul de invatare al copiilor.

Cand:

10-11 februarie 2018

Unde:

Centrul Lotus

Den Bosch, Olanda

Asteptari:

In acest workshop de doua zile veti avea sansa:

  • Sa intelegeti bazele permaculturii si sa considerati implicarea in educatie
  • Sa invatati cum sa aplicati eticile permaculturii si principiile in oportunitatile formale/informale de a educa copiii
  • Sa impartasiti cele mai bune practici cu ceilalti educatori
  • Sa invatati cum sa va adaptati la studiul in aer liber si la eventualele provocari
  • Sa intelegeti cum sa accesati si sa folositi resursele si instrumentele confectionate in timpul proiectului ”Copiii in permacultura”

Despre cei care tin workshopul:

Didi A.Devapriya

Didi este un trainer international in educatie Neoumanista. Originara din SUA, sta in Romania inca din anul 2005. A oferit trainguri de pregatire in Romania, Italia, Olanda, Australia si Liban. Este fondatoarea si presedinta Asociatiei de Educatie Neoumanista in Romania cat si presedinta asociatiei AMURTEL, desfasurand proiecte sociale intr-o comunitate rurala, incluzand un proiect agricol care sustine comunitatea, un proiect Neoumanist afterschool, o casa de copii si o gradinita Neoumanista in Bucuresti. Educatia Neoumanista reprezinta o abordare holistica care se bazeaza pe dezvoltarea gandirii inclusive, ecologice. Ea s-a alaturat proiectului ”Copiii in permacultura” prin Asociatia Neoumanista de Educatie si a fost una dintre autorii curriculumui proiectului, oferindu-si expertiza in educatia holistica.

Rakesh Rootsman Rak

Rakesh este un profesor de permacultura experimentat din Regatul Unit, specializat in mobilitatea comunitara, permacultura, crearea de sisteme alimentare usor de intretinut. Rakesh le vorbeste oamenilor despre permacultura inca din anul 2009, invatand peste 200 de oameni despre conceptul de forest gardening si multe altele. Portofoliul sau cuprinde o gradina care se intinde pe 30 de hectare intr-un sat eco din Croatia pe care a impartit-o cu multe gradini ale comunitatii urbane, ferme private si curti precum si dezvoltarea afacerilor colaborative, sisteme de retentie de apa,  computer software si sisteme de documentare. Pe langa permacultura, Rakesh se concentreaza pe metode de comunicare, atat de necesare comunitatilor. El este unul dintre fondatorii proiectului ”Copiii in permacultura” care a fost lansat in 2015. Asa ca fiti pregatiti ca acesta sa adopte si subiecte inspirationale.

Site-ul sau este : www.ecologicaldesigns.co.uk

Pentru cei care nu pot participa la ambele zile:

Puteti veni in oricare dintre cele doua zile.

In prima zi se vor aborda solutiile prin care putem rezolva cazurile in care ii invatam pe copii in aer liber.

In a doua zi se va discuta despre cum sa folositi informatiile acumulate despre includerea copiilor in permacultura si despre cum sa sa va organizati propriile planuri de invatare.

Costuri

Este preferabila o contributie de 100€ pe zi.

Inscrierea

Va rugam sa completati acest formular de inscriere pentru a va asigura un loc.

Contact

Pentru mai multe informatii:

Rakesh: rakeshaji@gmail.com