Va oferim cateva resurse deosebit de folositoare pentru indrumarea educatorilor de la gradinite dar si a aprintilor interesati de educatia neoumanista. Ele pot ajuta pentru a stimula gandirea creativa prin discutii si unele contin si exemple practice.
„Educatia anti- Prejudecata pentru copii si pentru noi”
de Louise Derman Sparks si Julie Olsen Edwards
Acesta este un text fundamental in cultivarea diversitatii pentru educatia copiilor mici. Poate fi achizitionat de pe website-ul NAEYC, iar primul capitol poate fi downloadat pe gratis de la acest link.
„Copii ca Noi”
Aceasta carte introduce metoda „papusei persona” – un instrument excelent pentru stimularea discutiilor in clasa asupra problemelor precum stereotipia, ecluderea, diversitatea, etc. Educatorul creaza o biografie realista pentru o papusa special creata care nu este folosita ca o jucarie obisnuita, si care ste introdusa in clasa ca un prieten special, si adusa in cercurile de discutii de catre educator in mod regulat. Este avut in vedere faptul de a include diferite aspecte relevante privind diversitatea in grup, atunci cand se formuleaza biografia papusii. Cartea ofera sute de exemple practice, direct din clasa, in care copiii sunt directionati sa identifice emotiile, sa rezolve probleme si sa-si creasca nivelul de empatie.
Cartea poate fi cumparata online de pe Amazon. Puteti iata mai multe despre aceasta metoda si puteti comanda „papusi persona” de pe site-ul Persona Dolls Training. Au o sectiune bogata de resurse, cu multe carti folositoare si DVD-uri. In mod deosebit, DVD-ul „Spunerea de povesti face diferenta” arata multe exemple care utilizeaza metoda „papusei persona” la clasa, cu feed-back de la educatori.
„Index pentru incuziune”
de Tony Booth si Mel Ainscow
Cartea „Index pentru incluziune” a autorilor Tony Booth si Mel Ainsow se concentreaza pe promovarea dezvolarii pe baza de valori din scoli, gradinite si altre centre educationale. Considera incluziunea la modul general ca o preocupare care transforma valorile incluzive in actiuni si prin cei 70 de indicatori si cele 2000 de intrebari fixeaza valorile intr-un cadru detaliat. Cea mai noua editie a fost scrisa de Tony Booth si poate fi obtinuta daca ii scrieti un email la tonybooth46@gmail.com. Mai multe informatii sunt disponibile la „Index for Inclusion Network”. at indexforinclusion.org
Aceasta resursa complexa ofera un instrument important pentru reflectie la scolile care intentoneaza sa-si dezvolte incluziunea sociala. Este un ghid pentru dezvoltarea unui plan de incluziune si ofera o lista de indicatori carwe ajuta la conturarea unei imagini a ceea ce inseamna un mediu incluziv.
Miscari recente precum „Fericirea Nationala Bruta” sau „Indexul Planetei fericite” au aratat importanta masurarii „a ceea ce conteaza”. Acest proces ne ajuta sa defini mai clar viitorul pe care vrem sa-l creem. Scopurile si viziunea clare conduc la rezultate mai bune.
Sesiunile TED: „Indexul Planetei Fericite”
Nik Marks
Acest discurs de la TED, de Nic Marks elaboreaza importanta unei viziuni pozitive asupra schimbarii, cu implicari interesante asupra miscarii ecologice. Isi incepe discursul amintind de cel faimos al lui Martin Luther King, care atunci cand a inspirat miscarea drepturilor omului nu a zis „am avut un cosmar” ci, „am avut un vis”.
Din ce in ce mai multi oameni au devenit constienti de nevoia de a sublinia starea de bine inca din copilaria timpurie, decat sa observam niste standarde ale dezvoltarii cognitive. Organizatia „Learning for Well-Being” impartaseste multe valori neoumaniste.
„O Clasa Impartita”
Jane Elliot
Urmatorul video este un documentar despre un experiment controversat pe care o profesoara de clasa a II-a, Jane Elliot la- tinut in 1968, imediat dupa uciderea lui Martin Luther King, penru a sensibiiza eevii la rasism si pentru a crea o experienta de discriminare. Elevii ei au fost intervievati multi ani mai tarziu, adulti fiind, si toti au declarat ca au simtit experimentul ca pe o experienta care le-a schimbat viata si si-ar dori ca si alti copii sa aiba parte de ceva similar, pentru a empatiza cu cei care sunt discriminati.
Video-uri de Proinfirmis
Organizatia elvetiana Proinfirmis a produs mai multe video-uri impresionanate desemnate sa schimbe modul in care oamenii ii privesc pe cei cu dizabilitati: